
Salam malam semua.. apa kata harini kita belajar buat acar mangga muda. Haa..sape yang suka mangga muda mesti tengah kecur sekarang ni kan.. jom kita tengok bahan-bahannya
6 biji mangga muda (buang kulit dan hiris nipis-nipis)*jangan sesekali guna mangga yang telah masak, nanti kang jadi acar mangga masak pula*
3 sudu cuka putih
1 1/4 cawan gula pasir dan 1/2 cawan gula merah
1 1/2 sudu garam
6 ulas bawang putih ( dibelah dua )
10 ulas bawang merah ( dibelah dua )
1 sudu rempah kari
1 sudu biji sawi + jintan manis + jintan putih dan halba
1 sudu bijan
10 batang lada kering ( dibuang biji,direndam,ditoskan dan dikisarkan )
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
2 sudu kismis atau lain-lain buah kering
Cara membuatnya
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Kemudian masukkan cili, cuka, gula pasir, rempah kari, sesudu biji sawi, jintan manis, jintan putih dan gula merah. Kacau sehingga agak garing.
3. Selepas itu masukkan mangga, kismis atau buah kering, bijan, sedikit air dan garam.
4. Kacau rata hingga separuh masak.
5. Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Senang je kan. Sebenarnya resepi ni bukan dari air tangan aku tapi resepi yang terdapat dalam koleksi aku. Aku rasa nak buat tapi sekarang ni susahlah nak cari mangga muda.
6 biji mangga muda (buang kulit dan hiris nipis-nipis)*jangan sesekali guna mangga yang telah masak, nanti kang jadi acar mangga masak pula*
3 sudu cuka putih
1 1/4 cawan gula pasir dan 1/2 cawan gula merah
1 1/2 sudu garam
6 ulas bawang putih ( dibelah dua )
10 ulas bawang merah ( dibelah dua )
1 sudu rempah kari
1 sudu biji sawi + jintan manis + jintan putih dan halba
1 sudu bijan
10 batang lada kering ( dibuang biji,direndam,ditoskan dan dikisarkan )
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
2 sudu kismis atau lain-lain buah kering
Cara membuatnya
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Kemudian masukkan cili, cuka, gula pasir, rempah kari, sesudu biji sawi, jintan manis, jintan putih dan gula merah. Kacau sehingga agak garing.
3. Selepas itu masukkan mangga, kismis atau buah kering, bijan, sedikit air dan garam.
4. Kacau rata hingga separuh masak.
5. Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Senang je kan. Sebenarnya resepi ni bukan dari air tangan aku tapi resepi yang terdapat dalam koleksi aku. Aku rasa nak buat tapi sekarang ni susahlah nak cari mangga muda.
terkulat-kulat tgk malam2 acar mangga muda ni..nyam
BalasPadamwah..wah..wah..i'm addicted to mangga..!sedapnya..must try...!
BalasPadamNur Hawa ~ terkulat sebab terbayangkan kemasamannya ke?
BalasPadamhoney amour ~ sama la..saya pun sukan yang teramat.terutamanya cicah kicap
BalasPadambestnya kalau dpt ratah acar ni.... nyum! nyum!!
BalasPadamwah trima kasih bagi resepi nih.... complete...
BalasPadamnanti rockers try masak...
rock tetap rock. tapi rock kena makan gak...hehehehhehe....
http://cicaktonjeng.blogspot.com
terliur dah ni..nyum2x.. ^_^
BalasPadamnyam2...sedapnyer... :)
BalasPadamwa..........sedapnye.. :) erm..kerabu dgn acar sama x ye..?
BalasPadamhamboiii. sodapnyaa!
BalasPadamNISECA suka merapu
huh... sedap betul nampak acar tue... xleh tahan trus lapar dbuat nyer.....
BalasPadammak oiii.. pecah air liur!
BalasPadamX_x
lapar la plak... tgk mangga ni... adoi....
BalasPadampergh sedapnya...
BalasPadamwaduh sedapnyer kak, rasa laparla pula
BalasPadamlemonade ~ memang sedap..pastu rangup pula tu
BalasPadamLin Creshk ~ try..jangan tak try
BalasPadammamalieyna ~ kesat air liur dh meleleh tu hehehe
BalasPadamaku shahim ~ tengah makan ke? hehehe
BalasPadamshiMawar ~ tak sama..lain tu
BalasPadamnisaeciz ~ memang sedap..nanti nak try
BalasPadamEzad ~ Skang ni mesti dah kenyang kan
BalasPadamaduka ~ selama ni air liur terkumpul ye hehehe
BalasPadamMiss XYZ ~ mangga memang sedap
BalasPadamsweeTsour ~ cubalah buat nanti
BalasPadamfana ~ lapar ye? mehla sini akak belanja acar mangga ni hehehe
BalasPadammasam tp sedap..hehe
BalasPadamHawa ~ betul tu
BalasPadam