Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
27 Ogos 2009

Asal Nama Elektrik

Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.

''Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele..trick!''. (bermaksud tipu)

Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa ''ele..trick''. Jadi digunakanlah perkataan ''ELE..TRICK'' yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka terciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang.

5 patah-patah kata:

IdzaRis79 berkata...

budak2 opis teman semue pakat gelak baca entry nih...

maiyah berkata...

wakaka.. hek eh ye ele trick jer

Siti @ nurie berkata...

siti dpt gak email ni...klako giler..ada je idea org yg buat cter ni

Sulela berkata...

Eheh...

azieazah berkata...

kahkahkah! kahkahkah! kahkahkah! gelak golek golekkk...!