Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
08 Disember 2009

Abang VS Ayang

Abang vs Ayang... sape yang salah agak-agaknya...

Surat yang dihantar oleh ayang kepada abang

Dear abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. Abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas. Abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik.. cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan di sini... kereta abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali, sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang..sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam. Abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau kenapa?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakkan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss good morning pun susah.

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah.

Kereta abang make up lawa-lawa..tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri..kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah setin RM100 pun ada. Ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengandung anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar abang boleh gelak.

Paling menyedihkan..ayang tanya nape tido dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta.. kalau ayang kena culik?

Ayang nak balik kampung dulu..anak-anak nak jumpa atuk dan nenek mereka..tak nak naik kereta abang takut calar. Ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. Ayang pegi tak lama, sekolah bukak ayang baliklah dengan anak-anak.. pesanan ayang

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKANAN KESUKAAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDO

Love,
Ayang.

Ni abang pulak yang bagi

Dear ayang,
Bukanlah abang sayangkan keta tu lebih dari ayang, tapi ayang kena faham keta tu keta bos abang. Nanti kalau hilang sapa nak ganti.. ayang ni abang suruh keja ayang tak nak, ayang kata nak duduk rumah jaga anak, nak siapkan sarapan, nak kemas rumah tapi ayang tiap-tiap hari bangun pukul 12 tghari..macammana nak buat kerja rumah.

Cubalah ayang fikirkan mana abang tak tido dalam keta, abang balik kerja lambat sikit ayang dah kunci pintu, bukannya abang pegi berfoya-foya. Kan abang pegi kerja.. lagi satu pasal pizza yang ayang ngidamkan tu..ayang nak pizza yang diorder dari jepun, manalah abang ada duit nak order.. abang nak bagi apam balik yang jual kat depan opis ni ayang taknak, ayang nak jugak pizza dari jepun.. nasib baik abang tak belikan, kalau tak anak kedua kita tu muka mesti macam doraemon... ishh taknak la abang.

Pasal hadiah, abang dah belikan tapi abang sembunyikan kat dapur. Ayang yang tersalah buang sebab ingatkan sampah. Tu la.. abang suruh kemas rumah ayang kata rumah kita dah bersih tapi hadiah dengan sampah pun dah jadi serupa je. Hadiah tu mahal abang belikan untuk ayang. Sebenarnya abang sayang ayang lebih dari kereta walaupun hantaran masa kita kawin cuma RM8K... ayang tak tau bape kali abang turun naik bank nak buat loan RM8k tapi demi ayang abang wat jugak sebab masa tu ayang sebiji macam Maya Karin tapi sejak ayang buat rebonding 3 tahun lepas, setiap kali ayang make up abang terbayang lak muka pontianak dalam citer PHSM. Bukan ayang tak cantik tapi ayang cukur kening buat apa walaupun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang tak payah la cukur kening ayang tu. Pasal morning kiss tu, ayang bangun pun dah tengahari nak morning kiss macammana.. dah la ayang.. abang pun malas nak cerita.

Tapi abang nak bagitau jugak kat sini ayang tetap no 1 dalam hati abang. Nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kampung tu abang izinkan cuma jangan lupa kirim salam kat mak ayah, kalau ada gulai tempoyak ke jangan lupa bawak balik sikit. Kalau ada lembu terlepas ke ayang takyah la susah-susah kejar lembu tu.. biar je.. nanti abang balik kampung abang kejarkan.. bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nanti bukan setakat calar je silap-silap boleh masuk hospital. Abang kena tanduk takpe.

Jaga anak-anak baik-baik. Jangan bagi dorang main kat sungai musim-musim banjir ni. Nak dapat anak bukan senang takut nanti ayang ngidam pizza jepun lak lagi haru. Baik jaga je yang dah ada tu. Ayang pun jaga diri baik-baik jangan sampai jatuh longkang lagi hehehe... abang memang tak nak ketawa masa tu tapi nak buat macam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang.. dah la rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. memang abang ketawa hahahahaha...

Love,
Abang.



12 patah-patah kata:

ManjaIxora berkata...

hahahaha... lawak, lawak.. hilang tensen...

Jieda berkata...

ManjaIxora.. masa mula-mula baca kat email tadi pun tersengih je depan pc

haslina berkata...

salam...tq sebab follow blog saya...selamat berkenalan

Jieda berkata...

halina..thanks juga sebab sudi menjengah ke sini

azieazah berkata...

JIEDA.. ko nihhh...

sakit perut aku.. tapi rasanya MokYang nak sokong ABANG...hihihii..

maiyah berkata...

ekeke.. kete yg salah tu

Jieda berkata...

kak azieazah..kak.check perut tu pecah tak hahaha

Jieda berkata...

kak maiyah..kesian kat kereta tu kan hehehehe

mamalieyna berkata...

ekekekekee..lawak aa..nmpk gaya cam ayang ja bersalah nih! sapa la punya idea tulis2 surat cenggini..ekekeke..

Jieda berkata...

mamalieyna.. tu la kan..sape lah pencipta lawak ni.lawak yang kita tak jangka hehehe

dina berkata...

kahkahkah... aku gelak terguling2 ni baca surat 'abang'....

Jieda berkata...

dina..baik-baik nanti bos ko nampak ko guling-guling tu