Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
30 Mei 2010

Perihal Majlis Kahwin


Hari Sabtu 29/06, aku mendapat dua jemputan ke majlis perkahwinan. Seorang dari kawan dan seorang lagi dari saudara sebelah en suami aku. Kalau dulu jika kita pergi kenduri kahwin, masa kita tengah makan tu mesti akan ada penanggah yang biasanya budak-budak akan bagi kita telur ke, jelly ke atau apa-apa je la. Masa aku kahwin dulu pun memang beberapa orang budak yang akan bagi pada setiap tetamu yang datang tapi berlainan dengan sekarang, bila nak balik dan bersalaman dengan tuan rumah barulah kita akan diberi berkat. Jadinya tak nampaklah lagi budak-budak kehulur hilir membawa bakul yang cantik dihias. Tempat korang pula camner? Masih lagi ikut cara dulu-dulu ke atau sebaliknya. Mungkin lain negeri lain caranya.

Satu lagi berkenaan dengan penanggah, bukan penanggal ye. Penanggah ni maksudnya orang yang akan melayan tetamu seperti hidangkan air, sendukkan makanan. Konon-kononnya macam tugas waiter la. Aku dah perasan di beberapa tempat aku pergi *biasanya rumah sedara aku* yang menggunakan khidmat penanggah 100%, bila dah habis majlis je, dorang ni akan berkumpul ramai-ramai sambil ambil apa je yang ada kat dapur seperti lauk pauk yang tak habis, bunga telur dan apa-apa lagilah selagi yang boleh diambil sampaikan pernah sekali aku pergi rumah kakak ipar, aku duduklah kat ruangan tempat penanggah ni isi nasi dan lauk ke dalam plastik untuk dibahagi sesama mereka. Pastu adalah seplastik buah-buahan. Buahan tu diberi kepada tuan rumah tapi boleh pulak dorang bagi sesama sendiri. Aku nak sound je tapi nasib baik bukan tempat aku, aku diam je la. Tuan rumah biasanya memang dah sediakan bahagian untuk penanggah ni tapi mungkin style dorang begitu kot. Pada pendapat aku,agak-agak la kalau nak amik. Kalau tengok dorang balik penuh tangan kiri kanan. Cuma nasib baik takde troli..kalau tak lagi banyak yang diangkut.


notajariruncing ~ sebenarnya aku geram sebab tak dapat bunga telor. Telor masin pulak tu yang diguna huhuhu...

29 patah-patah kata:

azieazah berkata...

Lain tempat lain cara. Tapi penanggah ni boleh dikata, kuasa depa memang sangat kuat. Ada tu sampai boleh ugut tak mo buat keja kalu tak dapat rokok or tak ikut kehendak.

Terpulang kepada bijak tuan rumah mengendali...

Jieda berkata...

kak azieazah ~ tu la..tuan rumah memang takleh nak kata apa.

jaya jr berkata...

haha,bunga telur masin memang agak rugi klo x dapat..kui3

ASaDa RyutaRo berkata...

hahaha.. ade ke orang buat bunga telur tu guna telur masin??? 1st time dgr..

hurmm.. klu kat tempat asada masih lagi guna cara budak2 angkut bakul hantar bunga telur tu. hihi :P

**lama giler dah tak g kenduri.. isk. isk..

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata...

selalunya nasi berkat nie kat johor je kan.. negeri lain ada ker..? n yg bab bab org penanggah nie amik amik tuh pun tak silap org johor jugak.. hehehe jgn marah.. pak org johor.. kalau balik tgk sepupu sepapat kawen memang ini la yang berlaku.. lain negeri such as perak (saya org perak) n kelantan (hubby kelantan) tak da la pulak mcm nie.. n kalau bab kawen kawen nie rasanya paling simple org kelantan n trgganu nyer kenduri rasa nya.. tol kerr? sebab penah tgk sendiri.. hihihihi parents pernah g satu majlis kawen org kelantan dia buat makan laksa jee.. majlis kawen tuh... 2-3 kali tnya mak makan apa... hehehe di jawabnya laksa .. ngat mak main main sebab mmg suka laksa.. skali mak cakap mmg dia jamu laksa.. emmmm.... hihi macam macam.. lain tempat lain caranya kan.. :D

Jieda berkata...

jaya jr ~ betul tu huhuhuh..

sue berkata...

skrg bkn bunga telur tp bunga sumi sbb letak sumi..hehe..

penanggah tu kt klate org pggil jongkako...

Jieda berkata...

AsAdA ~ kat sini trendnya memang macam tu cuma kosnya agak mahal untuk telor masin berbanding telur biasa

Jieda berkata...

miMIE ~ haah..memang kenduri yang saya pergi ni semuanya kat area johor.kalau pergi kenduri kat negeri lain pun setakat pergi kenduri saudara mara,jadinya tak perasan sangat.

abc+milo berkata...

org johor byk jawa kan?

adat laa orang jawa memang tak kedekut dan tak suka membazir

;)

xdenye tuan rumah nak habiskan semua lauk2 yg tinggal tu...baik sedekah jer...

give n take--org dah penat2 buat keje tolong kt kn...memanglah d bayar penanggah tu..tp x salah diorg nak amik baki lauk tu semua...

klu kenduri kat rumah sy pun mcm tu jugak...

****sy 1/4 ade darah jawa ;)

Jieda berkata...

sue ~ sekarang ni dorang dah pelbagaikan.ada yang letak gula2 atau puding yang kecik

Jieda berkata...

abc+milo ~ memang le,give and take,dorang dah penat buat kerja tapi agak-agak la kalau nak amik pun.

mirachantek berkata...

aku baru semalam jadi penanggah ni. cuma tak kasi telur dah.. kasi coklat...
cool, best je kehulu hilir bawak bakul tu.

ieda berkata...

semalam attend first kenduri utk musim cuti ni..buat kat dewan tp still ada budak bawa bakul..cuma takde bunga telur..ada cekelat jer..

to me bunga telur still wajib la..kalau takde mcm tak lengkap ja kenduri kawen tu.

Izan Ishak berkata...

hi jieda...

sbnrnya kg izan kat banting, selangor pun masih ada berkat ni semua. cuma skrg nih berkatnya sgt simple. kadang2 tu cuma air + kerepek/coklet je. kalau sedara mara tu barulah dpt bunga telur dan berkat nasi. penanggah masih ada, tp kebanyakannya layan diri saje...

tang penanggah yang amik macam2 sampai nak licin tu, mmg xboleh nak kata apa lah. sbb ada jenis org yg camtu...hehe...

zulkbo berkata...

salam..
telur masin ke?
jangan makan byk
nanti darah naik tinggi
he he..

NaNaJoe berkata...

ari sabtu nana g knduri gak..
godaan nye pasal, mkn nasi trus, padahal on diet, tp limit, 5 suap je.. :P

Mommyyus berkata...

cube bayangkan kalau penanggal yang layan tetamu.hahhaha..seramnye

ferienza hezra fara berkata...

klu di n9 dipanggil org pangkal.

:)

Kniedaz berkata...

biasala tu..penaggah akan bahagi lauk-pauk yg balance tu...tp biasanya tuan rumah dah tugaskan sorang ketua utk tlg bahagi..org jawa memang begitu ^_^
mommyyus ~ kalau penaggal yg layan sangatlah seram huhuhuh

kakngah berkata...

kecik2 dulu.. suke jadi tukang bagi telo tu.. pastu dapat bunga dr duit singgit. pin kt baju. bangga jek.. hihihi!!

Kie-yu berkata...

mmg pesen skrg la
da xde lg bdk2 anta doorgift
yg penanggah ganas tu lom nampak lg
tp mmg xptut la wat cmtu kan
xingt tuan rumah lgsung~

Nur Su'aidah berkata...

erkkkk! tak suka g kerja kawin sbb panas tp suke tgk pengantik cantik :) hehe.

✿nenek moden✿ berkata...

kalau dekat tmpt org..
penanggah tu kami panggil mentara..hehe
wah..dorunk kasi telur masin ke?unik2...

balqis berkata...

a'ah kan. da jarang tgk budak2 yg berlegar-legar bg2 ni kan.

SyidaMislan berkata...

pakai telur masin? 1st time dgr yg camtu.unik!

+akufobia+ berkata...

haha.sebab tak dapat,penanggah kena sanggah.

Ann berkata...

aku pon rindu dak2 hulur ke hilir bg bnda tu...

skng ni mcm kene mntak ngn tuan umah lak...

ak de pg kenduri br ni, dh bg hadiah kt tuan uamh igtkan dpt lah beg tu, tp xdpt..sedih2..huhu

Nurul Harun berkata...

salam akak.. :)

ye la kak.. sesetengah tmpt mmg mcm tu..

sian akak tak dpt bunga telur. jap nurul rebus telur, nnt nurul kirim kt akak ye. heee. ;p