Salam malam semua.. apa kata harini kita belajar buat acar mangga muda. Haa..sape yang suka mangga muda mesti tengah kecur sekarang ni kan.. jom kita tengok bahan-bahannya
6 biji mangga muda (buang kulit dan hiris nipis-nipis)*jangan sesekali guna mangga yang telah masak, nanti kang jadi acar mangga masak pula*
3 sudu cuka putih
1 1/4 cawan gula pasir dan 1/2 cawan gula merah
1 1/2 sudu garam
6 ulas bawang putih ( dibelah dua )
10 ulas bawang merah ( dibelah dua )
1 sudu rempah kari
1 sudu biji sawi + jintan manis + jintan putih dan halba
1 sudu bijan
10 batang lada kering ( dibuang biji,direndam,ditoskan dan dikisarkan )
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
2 sudu kismis atau lain-lain buah kering
Cara membuatnya
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Kemudian masukkan cili, cuka, gula pasir, rempah kari, sesudu biji sawi, jintan manis, jintan putih dan gula merah. Kacau sehingga agak garing.
3. Selepas itu masukkan mangga, kismis atau buah kering, bijan, sedikit air dan garam.
4. Kacau rata hingga separuh masak.
5. Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Senang je kan. Sebenarnya resepi ni bukan dari air tangan aku tapi resepi yang terdapat dalam koleksi aku. Aku rasa nak buat tapi sekarang ni susahlah nak cari mangga muda.
6 biji mangga muda (buang kulit dan hiris nipis-nipis)*jangan sesekali guna mangga yang telah masak, nanti kang jadi acar mangga masak pula*
3 sudu cuka putih
1 1/4 cawan gula pasir dan 1/2 cawan gula merah
1 1/2 sudu garam
6 ulas bawang putih ( dibelah dua )
10 ulas bawang merah ( dibelah dua )
1 sudu rempah kari
1 sudu biji sawi + jintan manis + jintan putih dan halba
1 sudu bijan
10 batang lada kering ( dibuang biji,direndam,ditoskan dan dikisarkan )
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
2 sudu kismis atau lain-lain buah kering
Cara membuatnya
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Kemudian masukkan cili, cuka, gula pasir, rempah kari, sesudu biji sawi, jintan manis, jintan putih dan gula merah. Kacau sehingga agak garing.
3. Selepas itu masukkan mangga, kismis atau buah kering, bijan, sedikit air dan garam.
4. Kacau rata hingga separuh masak.
5. Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Senang je kan. Sebenarnya resepi ni bukan dari air tangan aku tapi resepi yang terdapat dalam koleksi aku. Aku rasa nak buat tapi sekarang ni susahlah nak cari mangga muda.
28 patah-patah kata:
terkulat-kulat tgk malam2 acar mangga muda ni..nyam
wah..wah..wah..i'm addicted to mangga..!sedapnya..must try...!
Nur Hawa ~ terkulat sebab terbayangkan kemasamannya ke?
honey amour ~ sama la..saya pun sukan yang teramat.terutamanya cicah kicap
bestnya kalau dpt ratah acar ni.... nyum! nyum!!
wah trima kasih bagi resepi nih.... complete...
nanti rockers try masak...
rock tetap rock. tapi rock kena makan gak...hehehehhehe....
http://cicaktonjeng.blogspot.com
terliur dah ni..nyum2x.. ^_^
nyam2...sedapnyer... :)
wa..........sedapnye.. :) erm..kerabu dgn acar sama x ye..?
hamboiii. sodapnyaa!
NISECA suka merapu
huh... sedap betul nampak acar tue... xleh tahan trus lapar dbuat nyer.....
mak oiii.. pecah air liur!
X_x
lapar la plak... tgk mangga ni... adoi....
pergh sedapnya...
waduh sedapnyer kak, rasa laparla pula
lemonade ~ memang sedap..pastu rangup pula tu
Lin Creshk ~ try..jangan tak try
mamalieyna ~ kesat air liur dh meleleh tu hehehe
aku shahim ~ tengah makan ke? hehehe
shiMawar ~ tak sama..lain tu
nisaeciz ~ memang sedap..nanti nak try
Ezad ~ Skang ni mesti dah kenyang kan
aduka ~ selama ni air liur terkumpul ye hehehe
Miss XYZ ~ mangga memang sedap
sweeTsour ~ cubalah buat nanti
fana ~ lapar ye? mehla sini akak belanja acar mangga ni hehehe
masam tp sedap..hehe
Hawa ~ betul tu
Catat Ulasan